Resweratrol to naturalny polifenol spotykany w orzeszkach ziemnych, skórkach winogron i czerwonym winie. Wspomniane związki polifenolowe, w tym flawonoidy, mogą zmniejszać agregację płytek krwi. Resweratrol od dawna stał się składnikiem rozmaitych suplementów, które mają za zadanie utrzymać organizm w homeostazie lub ją przywracać. Podsumowanie [...]
Cytrulina to związek o bardzo zróżnicowanych funkcjach biologicznych. W największym stopniu kojarzona jest prawdopodobnie przez osoby aktywne fizycznie, jednak warto wiedzieć, że poza sportem znajduje również liczne zastosowania prozdrowotne. Jest to aminokwas, po który mogą zatem sięgać zarówno osoby dbające o zdrowie, jak i te, które je [...]
John Mountain to sławny szef kuchni urodzony w Wielkiej Brytanii, który występował w wielu programach telewizyjnych, takich jak Great British Menu. Obecnie prowadzi restaurację Fyre w Perth w Australii. Ostatnio stało się o nim głośno po tym, jak zakazał weganom wstępu do swojej restauracji. Stało się to po otrzymaniu negatywnej recenzji od jednej [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Islam Badurgov to kazachski sportowiec, który zajmuje się street workoutem. Urodził się w 1990 roku i był pierwszym zarządzie Kazachskiej Federacji Workout. Mówią, że jest podobny do Conora McGregora i nazywają go nawet jego bratem bliźniakiem. Postanowił poprzez żart wspierać osoby z nadwagą. On i jego współpracownicy doskonale zdają sobie [...]
Winstrol jest jednym z bardziej toksycznych środków dostępnych na rynku, przede wszystkim ze względu na swój wpływ na lipidogram. Wg badań Thompsona PD i wsp. podawanie 6 mg stanazololu dziennie przez 6 tygodni spowodowało spadek HDL-cholesterolu o 33%, a frakcji HDL-2 o 71%! Dla porównania testosteron (długie estry) w dawce 200 mg tygodniowo [...]
Owoce cytrusowe są często uważane za pokarmy korzystne dla zdrowia. Cytryna zawiera bioaktywne składniki, takie jak kwas cytrynowy, polifenole i kwas askorbinowy i przynosi różnorakie korzyści dla zdrowia. Wcześniej ustalono, iż cytryniany wykazują aktywność wiążącą (chelatorową) w stosunku do wapnia, hamując akumulację szczawianów wapnia i [...]
Mleczko pszczele (ang. royal jelly), biała i lepka substancja galaretowata, jest formą wydzieliny gruczołów gardzielowych m.in. pszczół miodnych (apis mellifera). Promowane obecnie jako super pokarm. Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia [...]
Wiele stron internetowych przestrzega przed rzekomo toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i napojów w 1998 [...]
Nie od dzisiaj wiemy, iż wcale nie trzeba bazować na „cardio” w trakcie pozbywania się tkanki tłuszczowej. Równie dobrze możesz wykonywać interwały bądź trening mieszany (aeroby połączone z wysokiej intensywności treningiem interwałowym, np. HIIT). Jeśli nie lubisz monotonnych aerobów, wcale nie musisz sięgać po to narzędzie. Możesz też więcej [...]
Naukowcy badali wpływ regularnego treningu na parametry metaboliczne. Celem badania było zatem zarejestrowanie zmian w spoczynkowym tempie metabolizmu (RMR), utlenianiu związków energetycznych w spoczynku i maksymalnym utlenianiu tłuszczów w trakcie wysiłku po roku rekreacyjnego treningu wytrzymałościowego zgodnie z zaleceniami ACSM. 17 osób [...]
Rosyjski trójboista Alexander Sedykh (30 l.) w zeszłym tygodniu startował na Mistrzostwach Europy Federacji WRP. Na początku wszystko szło zgodnie z jego planem i udało mu się wykonać dwie pierwsze próby przysiadu o wadze 360 kg i 380 kg. Zdecydował się więc na kolejne podejście z 400 kg. Niestety Sedykh trochę się przeliczył. Na filmie [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Wiele osób uważa, że lepiej jest przechorować np. infekcję koronawirusem-2, zamiast wzmocnić odporność, np. przyjmując szczepionkę. COVID to nie jest jakieś tam „lekkie przeziębienie”. U wielu osób długie miesiące po przechorowaniu nie wrócił węch, takich przypadków są setki tysięcy. Jak widać, COVID-19 to nie jest „jakaś tam infekcja powiązana z [...]
Dieta wegetariańska to moda czy zdrowe podejście do życia? A może jedno i drugie? Czy wiesz, ile znanych osób wybrało ten właśnie sposób żywienia? Albert Einstein, Benjamin Franklin, Natalie Portman, Ellen DeGeneres, Gandhi, Paul McCartney, Charles Darwin i Betty White — oni wszyscy postawili na rezygnację z mięsa. A czy te tłumy ludzi, które [...]
Gotowe wyroby wegańskie stają się coraz bardziej popularne nie tylko wśród osób, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także wśród osób mających alergię czy problemy z układem trawiennym. Czasem eliminacja produktów zawierających mleko po prostu jest konieczna. Ciężko jest wówczas znaleźć odpowiednik naszych ulubionych, lecz [...]
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się preparaty mające obniżać stężenie cukru we krwi. Wiemy, iż takie działanie wykazują antocyjaniny uzyskane z aronii czarnoowocowej, berberyna oraz cynamon. Podobnie glikemię potrafią wyregulować diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe (np. lowcarb i ketogeniczne) oraz regularny, odpowiednio intensywny [...]
Łatwo dostępne i często spotykane w zwykłej diecie produkty spożywcze często stanowią źródło cennych, aktywnych biologicznie substancji. Niestety ze względu na niską zawartość w przeciętnej porcji lub słabą biodostępność tych substancji w swojej naturalnej formie nie mogą one spełniać wszystkich swoich funkcji fizjologicznych. Dobrym przykładem [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Chociaż za trzon niezbędnej suplementacji w sporcie na wysokim poziomie uznaje się kreatynę i kofeinę oraz napoje węglowodanowe, to istnieją jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z [...]